Alim:Gönül ister ki Rize’de kuralım
RİZEÇaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Çaykur’un hiçbir zaman maliyetin altında özel sektör firmalarına kuru çay satmadığını söyledi.
Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Tv53 Youtube Kanalında 53Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak’ın sunduğu Gündem Rize programına konuk oldu.
Programda Gazeteci Bayrak’ın sorularını yanıtlayan Alim, Çaykur’un yakında zamanda Yeşil Çaylı Helva, Yeşil Çaylı Sakız ve Yeşil Çaylı Makarna ürünlerini de piyasaya süreceğini belirterek, Çaykur Su markasını da hayata geçirmek istediklerini söyledi.
TÜM ZAMANLARIN REKORU
Bu yıl yaş çay alımı konusunda tüm zamanların rekorunu kırdıklarını belirten Alim, “1999 yılında 843 bin ton yaş çay alınarak o zamana kadar ki en yüksek alım gerçekjleştirilmişti. Bu yıl 857 bin tonu geçerek tüm zamanların rekorunu kırmış olduk. Bugüne kadar üreticilerimize 2 Milyar 600 Milyon gibi bir yaş çay parası ödedik. Ekim sonunda 770 Milyon Lira gibi bir para daha ödeyeceğiz. Böyle bir girdi bölgemizde çaydan sağlanıyor.” dedi.
HİÇBİR ŞEKİLDE MALİYETİN ALTINDA ÇAY SATIŞI YAPMADIK
Özel sektöre maliyetin altında kuru çay satışı gerçekleştirildiği şeklindeki iddialara yanıt veren Alim, şöyle konuştu; “2017, 2018 yıllarından depolarımızda kalan çayları az bir kar marjıyla ama kesinlikle maliyetin altına düşmeden hem firmalara hem vatandaşlarımıza satarak eski çaylarımızı tükettik. Hiçbir şekilde maliyetin altında çay satışı yapmadık. Sattığımız çaylardan dolayı kurumumuz zarar değil, aksine kar ediyor. Bu çaylar depomuzda kalsa stoklama ömründen dolayı imha etmek durumunda kalabilirdik ama eski çayları satarak hem depolarımızı temizledik, hem de üreticilerimizden daha çok yaş çay alabilmemizin önünü açtık. Şu an depolarımızda 2020 yılı çaylardan az kaldı, onları da sattığımızda sadece bu yıl ki çay stoğumuz elimizde olacak. Bunun da olumlu bir durum olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
ÇAYLARIN DEPODA BEKLETİLMESİNİN KURUMA FAYDASI YOK
En uzunu yıl sonu olmak üzere vadeyle çaylarımızı satıyoruz. Sonuçta depomuzda kaldığında da bu çayların bir saklama maliyeti var. Diğer taraftan kredi ile yaş çay bedellerini ödediğimiz için aldığımız paranın bir maliyeti, faiz gideri var. Tüm bunları düşündüğümüzde çayların depoda bekletilmesinin kuruma bir faydası olmuyor. Sonuçta 100-200 ton çay vermiyoruz. 5-10 bin ton rakamlarında kuru çay satıyoruz. Fabrikalarımızdan tasnifli çıkan bu çayların nakliyeleri de alıcı firmaya ait oluyor. O kadar ince düşünüyoruz ki verdiğimiz bigbag torbaların geri getirilmesini, aksi taktirde ücretinin ödenmesi şartını da koyuyoruz. Böyle ince düşündüğümüz halde çayları ucuza sattığımız şeklinde söylemler doğruyu yansıtmıyor.”
HERKES İÇİN AYNI FİYAT GEÇERLİ
Hiçbir zaman maliyetin altında kuru çay satışı yapmadıklarının altını bir kez daha vurgulayan Alim, “Bu satışlar bizatihi fabrikalarımızın deposundan olduğu için tam tersine kurumumuzun menfaatine olduğunu düşünüyorum. Özel sektöre 2019 yılında 22 lira 40 kuruş artı KDV’den çay verdik. Bu yıl ise 27 lira 50 kuruş artı KDV’den çay verdik. Son satışımız 28 lira 30 kuruş artı KDV’den oldu. Şu anda da yine isteyen herkese, üreticilerimiz ve çalışanlarımız da dahil 28 lira 30 kuruş artı KDV’den çay satışımız devam ediyor. Kesinlikle özel sektöre ayrı, vatandaşlara ayrı fiyattan satış yapmıyoruz. Herkes için aynı fiyat geçerli oluyor. Bu satışı da yapmak zorundayız. Çünkü önümüzdeki sene üreticilerimizden yine fazla çay alabilmek için elimizdeki kuru çay stoğunu azaltmamız gerekiyor.” dedi.
İLK KEZ AMBARLARIMIZDAN ÇIKMIŞ OLACAK
Bu yıl şimdiye kadar 116 bin 500 ton kuru çay satışı gerçekleştirdiklerini belirten Alim, “Yıl sonunda 150 bin tonu geçmeyi hedefliyoruz. Bunu gerçekleştirirsek fiili olarak 150 bin ton ilk kez ambarlarımızdan çıkmış olacak. Yurtdışına çay satışı çalışmalarımız da devam ediyor. Avrupada 2-3 bin ton arasında bir satış yapıyoruz. Yeni hedefimiz bu rakamı 5 bin ton seviyelerine çıkarmaktır. Ayrıca Pakistan her yıl 185 bin ton civarı bir çay alıyor. Bizim de 2 yıldır çalışmalarımız var bu ülkeyle ilgili, en azından 15 bin ton kadar bir çay satışı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımız da Pakistan Başbakanına bu konuda söylemde bulundu.” dedi.
SAKIZ, HELVA VE MAKARNA GELİYOR
Ankara’da 7.’si açılan Çaykur Çay Satış Mağazasının Kasım ayı içinde 8.’sini de Diyarbakır’da açacaklarını belirten Alim, “Mağazalarımız çok beğeniliyor. Hatta yurtdışında da açılması yönünde talepler var. Ama önceliğimiz yurt içidir. Kayseri ve Mersin bölge müdürlüklerimizin olduğu illerde de mağaza çalışmamı var. Çay satış mağazalarımızda 90-100 çeşit çayımızı görücüye çıkartıyoruz. Özellikle şu sıralar Matcha çayımız çok satıyor. Yeşil Çay Pudrası da dediğimiz bu çaydan Libya’ya da 50 koli gönderdik. Ayrıca yakında mağazalarımızda yeşil çaylı Çaykur Helvası satışlarına da başlayacağız. Aynı zamanda yeşil çay sakızı ve yeşil çaylı makarna konusunda Ar-Ge birimimizin çalışmaları da devam ediyor.” dedi.
ÇAYKUR REKABETTEN EN FAZLA ETKİLENEN KURUM
Özel sektörün Çaykur fiyatının altında yaş çay alması konudunda sorulan soruya cevap veren Alim, “Özel sektör veya Çaykur gözüyle bakmıyoruz. Bir her zaman Çay gözüyle bakıyoruz. Girdi maliyetleri nasıl özel sektörde artıyorsa, Çaykur’da da artıyor. İşçilik anlamında çalışan maliyeti aslında bizde daha fazla. Buna rağmen özel sektör daha düşük fiyata çay alırken biz 3,87’yi veriyoruz. Bu anlamda maliyet bizim için daha yüksek ve rekabet gözüyle bakarsak aslında Çaykur bu rekabetten en fazla etkilenen kurumdur.” dedi.
DİDİ VE SU FABRİKASINI HAYATA GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR
Yeşil çay satışlarının özellikle pandemi döneminde çok fazla arttığını belirten Alim, “Hatta yurtdışı taleplerini bile kendimize ancak yettiği için karşılayamadık. Didi konusunda fabrika kurma çalışmalarımız da devam ediyor. Gönül ister ki Rize’de kuralım ama nakliye maliyetlerinden dolayı pazara en yakın yerde kurmamız gerek fabrikayı. Düzce’de aldığımız bir yer var. Tüm fizibilite çalışmaları yapıldı, suyu da hazır. En azından 2,5 litrelik ürünlerimizi orada üreterek başlamak istiyoruz. Finans durumumuz iyi olsa, kendi ticari ağımızı kullanarak Çaykur Su markasını da hayata geçirmek istiyoruz. Çok güzel bir su kaynağımız var fabrika kuracağımız yerde. Bir anca önce Didi ve Su fabrikamızı hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu anlamda sermaye artırımı başvurusu da yaptık.” dedi.
BEYAZ ÇAY BU YIL ÇOK DEĞERLİ OLACAK
Bu yıl üreticiden kilosu 600 TL’ye alınan Beyaz Çayın geçtiğimiz yıl başında stoklarını neredeyse tükettiklerini belirten Alim, “Mayıs ayında biraz üreticilerimizden beyaz çay aldık. Temmuz ayından sonra 100 güne yakındır yağmur yağdı. Beyaz çay da güneşli havada toplanması gerekiyor. Bu yüzden bu sene fazla beyaz çayımız yok ve olan da çok değerli olacak sanırım.” dedi.
HEMŞİN’DEKİ KAZADA BİLİRKİŞİ RAPORU BEKLENİYOR
Hemşin Organik Çay Fabrikasında meydana gelen ve 2 işçinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili konuşan Alim, “Keşke olmasaydı. Her iki arkadaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yerleri, mekanları cennet olsun. Kazayla ilgili henüz bilirkişi raporu netleşmedi. 3 kazandan birisi alt kısımdan yarıldı. Basınç ile ilgili bir durum olduğu düşünülüyor. Kazanlarımız 12 bar basınca dayanıklı, biz ise 5 ila 5,5 bar civarında kullanıyoruz. Parçalar bilirkişi tarafından inceleniyor, raporlar netleşince kazanın neden meydana geldiği ortaya çıkacaktır.” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir