© Rize Tv Radyo Vitamin AŞ.

Ardeşen’de 3 muhtar Zizene Yaylasındaki talan için uyardı

Rize’nin yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi odağı olan yaylaları için rant ve talan uyarısı yapılıyor. Ardeşen’ 3 muhtar kaymakamlığa dilekçe vererek Zizene Yaylasındaki talan için uyardı.

3 muhtar dilekçe verdi: Yayladaki talan için uyardı
Rize’nin yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi odağı olan yaylaları için rant ve talan uyarısı yapılıyor.  Ardeşen’ 3 muhtar kaymakamlığa dilekçe vererek Zizene Yaylasındaki talan için uyardı.
HABER:ARZU ERBAŞ
Artan turizm faaliyetleri ile yaylarda yaşanan hareketliliğin doğallığı bozmadan devam etmesi için mücadele eden doğa tutkunları yaşanan talanlara sessiz kalmıyor. Ardeşen’e bağlı Zizene Yaylası’nda talan yapıldığını belirten Deremezra, Önder ve Kaçkar Köyü Muhtarları kaymakamlığa dilekçe vererek yetkilileri uyardı.

 

Muhtar gibi duruma tepkisiz kalmayan doğa tutkunu Hasan Önder’de Ardeşen ilçesi Yukarıdurak Köyü’ne bağlı Zizeni yaylasında yaşanan talana dur demek için yetkilileri göreve çağırıyor. Zizeni yaylasında mera veya otlak alan olarak belirlenen bölgede yeni yol açıldığını belirten Önder “Karadenizde yaylacılık geleneği koruma-kullanma dengesi ile yıllarca süre gelirken, kontrolsüz turizm yapılaşma yüzünden her tarafa örümcek ağı gibi yollar açılmaya başlandı. Örnek mi. Rize’nin Ardeşen ilçesi Yukarıdurak Köyü’ne bağlı Zizeni yaylası. Dört muhtarlığa ayrılan Yukarıdurak (Yukarıdurak Köyü, Kaçkar Köyü, Önder Köy ve Deremezra Köyü) mensuplarının kullandığı Zizeni yaylasında mera veya otlak alan olarak belirlenen (Şerifi Zeni) bölgeye yeni yol açılıyor. Fırtına girişinden gözüken bu güzelim alanda insanlar ellerinde kazıklarla arsa belirliyorlar!  Altta bağlantı yolu varken otlak alanda açılan bu yol için, Yukarıdurak Köyü Muhtarı hangi yetki ve gerekçelerle yolu açtığı merak konusu! Hatta İçişleri Bakanlığı genelgesini hiçe sayarak geçen yıl açtığı Sırt Yayladaki yolun hemen arkasında bu tür girişimler yapması, üç muhtara haber vermeden kendi başına yaptığı bu talanlar cevapsız mı kalacak. Köy mensuplarını rahatsız ediyor ve Ardeşen Kaymakamlığını, Rize Valiliğini, İçişleri Bakanlığını bu talana dur demeye çağırıyor” dedi.
‘ZİZENE YAYLASINDAKİ TALANA DUR DEYİN’
Zizeni Yaylasını kullanan Deremezra, Önder ve Kaçkar Köyü Muhtarları konuyla ilgili Ardeşen Kaymakamlığına dilekçe vererek “Yaylalarımız uzun yıllar boyunca koruma-kullanma dengesini prensip edinmiş yaylacılık geleneği ile doğal güzelliklerini kaybetmeden varlıklarını korumuştur. Fakat izinsiz turizm faaliyetleri ve kontrolsüz yapılaşma sebebiyle bölgemizin değeri olan yaylalarımız tehlike altındadır. Bu kötü duruma bir örnekte Rize’nin Ardeşen ilçesinde dört köye (Önder, Yukarıdurak, Kaçkar, Deremezra) bağlı Zizeni yaylasında yaşanmıştır. Dört köyünde mensuplarının kullandığı Zizeni yaylasında mera veya otlak alan olarak belirlenen yerel ismiyle Şerifi Zeni mevkiine izinsiz ve gerekli olmayan bir yol çalışması başlamıştır. Yukarıdurak Köyü Muhtarı Yusuf Nişancı, bu yol çalışmasını yetkisiz bir şekilde başlatmış, akabinde yolun ulaştığı bölge, irili ufaklı 15-20 kadar arsa oluşturacak şekilde kazıklar ile parsellere ayrılmıştır. Parsellenen bölge yapılaşmanın kesinlikle yasak olduğu, yayla mensuplarının otlak alan olarak kullandığı mera alanıdır. Yayla ve köy mensupları bu bölgede yapılaşmayı istememekle birlikte söz konusu alanın yeşil alan olarak kalmasını ve her zaman olduğu gibi hayvan otlatmak dışında başkaca herhangi bir amaçla kullanılmamasını istemektedir. Aynı muhtarlık İç İşleri Bakanlığının konuya ilişkin genelgesi bulunmasına rağmen geçen yıl Sırt Yaylada izinsiz bir yol çalışması yapmıştı. Bu yıl benzer bir ihlalin tekrar yaşanması yayla mensubu olan diğer üç muhtarlığı harekete geçirmiş iş bu dilekçeyi verme ihtiyacını mecbur kılmıştır. Önce korumak sonra yararlanmak ilkesini prensip edinen yaylacılık kültürümüze, doğal güzelliklerini günümüze kadar muhafaza eden yeşil alanlarımıza yönelik telafisi imkansız olan bu tahribatın bir an evvel durdurulmasını bölge halkı adına talep ediyor gereğinin yapılmasını saygıyla arz ediyoruz” denildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER