© Rize Tv Radyo Vitamin AŞ.

"Medeni Kanun, Eşitlik ve Özgürlük Yolunda Atılan En Önemli Adımdır"

CHP Rize İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Ardal, Medeni Kanun'un kabulünün 96'ncı yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Ardal yaptığı yazılı açıklamada, 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Medeni hukukta, aile hukukunda takip edeceğimiz yol ancak medeniyet yolu olacaktır.” sözünü Türk kadınını yüceltmek ve toplumu çağdaş medeniyet yolunda ilerlemesini sağlamak için söylendiği belirtti.

Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesi ile Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir adım olan sosyal alanda eşitlik anlayışının temelinin atıldığı ifade eden Ardal, "Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması ile TBMM'nin yaptığı köklü değişiklikler arasında hiç kuşkusuz en önemli değişiklik Medeni Kanun’un kabul edilmesi olmuştur. Bunun temel dayanağı; Medeni Kanun'un kabulü yasası ile kadın ve erkeğin yasalar ve hukukun düzeni içinde eşit haklara sahip olmasıdır. 17 Şubat 1926'da Medeni Kanun ile Türk kadını için yasaların önünde özgür ve var oluşunun yolu açılmıştır." diye konuştu.

Ardal, Medeni Kanun'un önemine ve Türk kadını için değerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Medeni Kanun'un kabulü aile, miras, eşya hukuku gibi yasalarda çağdaş hukuk kabul edilmiştir. Bu bağlamda kadınların toplumsal ve kurumsal alanda yol almasındaki engelleri kaldırmış, hukuk eşitliği ile kadınların toplum içerisindeki varlığına ışık tutmuştur. Halk olabilme bilincinde eşit, demokratik yolların kapıları açılmıştır. Medeni Kanun salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özü, toplumun birleştirici unsuru olmuştur. Kadınlar için bir milad olmuştur."

Çocuk yaşta evliliklerin ve çok eşliliğin önüne geçilmesindeki ilk adımların Medeni Kanun ile atıldığını belirten Ardal, "Buna göre kadınlarımız aciz ve erkeğe bağımlı olmaktan çıkıp kendi hür iradesi ile kimlik kazanmış ve toplumda yer edinmiştir. Nasıl ki Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda kadın ve erkek olarak yan yana mücadele veren toplumsal güce dayanan bir tarihimiz olduysa, bugün ve gelecek için de sağlam adımlarla yan yana yürüyecek kadın erkek eşitliğinin hukuki gücü var. Bu gücü yaşamalı, yaşatmalıyız! Unutmayalım; biz olabilmek, halk olabilmek için, medeni kanun bunun koruyucusudur. Medeni Kanun'un kabulü; eşitlik ve özgürlük yolunda atılan en önemli adımdır." dedi.

Ardal, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, gerçek demokrasinin temel kriteri olan kadın-erkek eşitliğinin yaşanabilir olması bilinciyle hareket ettiklerini vurgulayarak, "Kadın sorunlarını asla görmezden gelemeyiz. Bu yüzden, kadınlara fırsat eşitliğini sağlayacak politikalar üretmeye de var gücümüzle devam edeceğiz. Maalesef, ülkemizde hala Medeni Kanun'un uygulanmadığını görüyoruz. Aile içi ve kadına şiddetin ivme kazandığı, toplumsal cinsiyet temelli geleneksel bakış açısının kadını arka plana ittiği bir dönem yaşıyoruz. Kadının 'birey' olduğu gerçeğinin göz ardı edildiğini görüyoruz. Kadınların, hukuk önündeki haklarının neler olduğunu tam anlamıyla bilinmediğini de görüyoruz. Bunları anlatmak ve görünür kılmak da bizim en önemli görevlerimizden biridir." şeklinde konuştu. 

Atatürk'ün Medeni Kanun devrimi ile çağdaş, aydın, demokratik ortamda hakimiyetini kurabilen ve var oluşunu görünür hale getirebilen Cumhuriyet Kadınları haline geldiklerinin altını çizen Ardal, "Bunun bilincinde olan kadınlarımızla da çoğalmalıyız. Eşit haklar içinde, hukukun ve sosyal yaşamın önünde var olmak için Medeni Kanun'unu bir 'Kadın Devrimi' haline getiren “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır.” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve rahmetle anıyoruz." dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER