Prof. Dr. Gülşah Balık: Mikroçip aşılama ile sağlıklı sperm seçimi yapılarak sağlıklı gebelik mümkündür
SAĞLIKKadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gülşah Balık, çocuk sahibi olamayan kişilerin çocuk sahibi olmasını kolaylaştıran mikroçip aşılama yöntemi ile sağlıklı sperm seçimi yapılarak sağlıklı gebelik elde edilebildiğini kaydetti.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gülşah Balık, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin çocuk sahibi olmasını kolaylaştıran mikroçip aşılama yönteminin avantajları, geleneksel yöntemlere göre üstünlükleri ve nasıl işlediği konusunda açıklamalarda bulundu.
Trabzon’da Tanjant yolu üzerindeki özel kliniğinde hizmet veren Prof. Dr. Gülşah Balık, mikroçip aşılama ile hem mekanik hasardan hem de DNA hasarına bağlı oluşabilecek reaktif oksijen radikallerinden (ROS) koruyarak sağlıklı sperm seçimi yapılarak sağlıklı gebelik elde edilebildiğini belirtti.
Mikroçip teknolojisinin her çiftin özel ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir bir tedavi planı oluşturma imkanı sunduğunu kaydeden Prof. Dr. Balık, “Yardımla üreme tedavilerinde İntauterin inseminsayon (İUİ) uygun çiftlerde ilk tedavi seçeneklerinden biridir. Rahim içi aşılama (IUI), laboratuvarda yıkanıp hazırlanan spermin yumurtlama döneminde doğrudan kadının rahmine yerleştirilmesiyle yapılan bir doğurganlık tedavisidir. Yardımcı üreme teknolojilerinde kullanılmak üzere fonksiyonel, genetik ve morfolojik olarak yüksek kalitede yetkin spermatozoa elde etmek için çeşitli sperm hazırlama teknikleri geliştirilmiştir ve bu durum tedavi seçeneklerini ve dolayısıyla gebelik sonuçlarını ve canlı doğum oranlarını etkileyebilir. “ dedi.
İnseminasyonun diğer yöntemlere göre ucuz olması ve invaziv olmaması nedeniyle tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Balık, “İUİ yapılacak çiftlerde erkek faktörü çok kötü olmadığı durumlarda semen yıkama işlemi için kullanılan çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Uzun yıllardır kullanılan geleneksel sperm yıkama yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen mikroakışkan sperm seçme yöntemi hem İn vitro fertilizasyon (IVF) hem İUİ tedavilerinde tercih edilir duruma gelmiştir. Mikroçip yönteminde amaç doğal ortamına en yakın mikro kanalcık sistemi oluşturarak sperm elde edilmesi yöntemidir.” diye konuştu.
Prof. Dr. Balık, mikroçip aşılama yöntemi ile sağlıklı spermlerin seçilmesiyle gebelik şansının önemli ölçüde arttığını ve çiftlerin umutlarını yeşillendirdiğini, sağlıksız spermlerin elenmesiyle düşük riskini azaltarak daha güvenli bir gebelik süreci sağladığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Mikroçip teknolojisinin yardımıyla; sağlıklı ve canlı spermleri, daha az sağlıklı spermlerden ayırt edebiliriz. Sperm çipleri olarak bilinen mikro çipler, kadın üreme sistemininkini taklit eden hormonların mikro kanallarından oluşur. Örnek çipe yerleştirilir ve sağlıklı spermler bir tarafta, sağlıksız spermler diğer tarafta toplanır. Tedavide kullanılmak üzere DNA açısından en sağlıklı ve kaliteli sperm hücreleri toplanır. Sağlıksız spermlerin örnekten elenmesiyle düşük riski büyük oranda azalıyor. Bu yöntemle embriyonun DNA yapısı sağlıklı ve güçlü olduğundan, tutunma şansı ve dolayısıyla gebelik şansı katlanarak artıyor.”
Kliniklerinde son teknoloji yöntemi olan mikroçip aşılamanın özenle yapılmakta olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gülşah Balık, “Mikroçip aşlama ile hem mekanik hasardan hem de DNA hasarına bağlı oluşabilecek reaktif oksijen radikallerinden (ROS) koruyarak sağlıklı sperm seçimi yapılarak sağlıklı gebelik elde edilebilir. Kliniğimizde sizleri mutlu edecek güzel sonuçlara ulaşmak için tercih ettiğimiz son teknoloji yöntemi olan mikroçip aşılama özenle yapılmaktadır.” dedi.
İlginizi Çekebilir