Rize-Artvin Oda ve Borsa Yönetim Kurullarından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na Çağrı
KARADENİZRize Artvin Havalimanındaki sorunların giderilmesi konusunda Rize - Artvin Oda ve Borsa Yönetim Kurulları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulunarak Rize ve Artvinlilerin yollarda sefalet çekmesine son verilmesini istedi.
Rize - Artvin Oda ve Borsa Yönetim Kurulları tarafından yapılan toplantı sonucunda hazırlanan raporda havalimanının mevcut durumu ve iyileştirilmesi gereken noktalar konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan talepte bulunulduğu bildirildi.
Rize Artvin Havalimanı’nın atıl kapasite ile hizmet verdiği kaydedilen açıklamada, sadece HAVAŞ’ın günübirlik 4 uçak dolduracak yolcuyu Rize ve Artvin'den Trabzon Havalimanı'na taşıdığı vurgulanarak kendi imkanlarıyla gidenlerle birlikte bu sayının daha da yukarı çıktığı belirtildi.
Açıklamada, Rize ve Artvinlilerin Rize’de havalimanı olmasına rağmen yollarda sefalet çektiğine dikkat çekilerek sefer ve güzergah eksikliklerinin bir an önce tamamlanması ve HAVAŞ’ın da servisinin son durağa kadar havalimanı yolcularını taşıması gerektiği kaydedildi.
Rize Artvin Havalimanı ile Trabzon Havalimanı arasında bilet fiyatlarında zaman zaman 2 bin 500 TL’yi bulan farklar oluştuğuna yer verilen açıklamada bilet fiyatları arasındaki farkların da minimuma indirilmesi gerektiği ifade edildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi: “Rize Artvin Havalimanındaki sorunların giderilmesi konusunda Rize-Artvin Oda ve Borsa Yönetim Kurulları 30.09.2024 tarihinde bir araya geldik. Havalimanının açıldığı 14 Mayıs 2022 tarihinden itibaren bu güne kadar 2.377.269 kişiye hizmet vermiştir. Rize-Artvin Havalimanının kapasitesi yıllık 3 milyon yolcudur. Bu hesaba göre basit bir hesapla yılda 1 milyon yolcuya hizmet verdiğini düşünürsek 1/3 kapasite ile çalıştığı anlaşılmaktadır. Atıl kapasite varken; bugün Rize’den-Artvin’den kendi araçlarıyla gidenler hariç 11-13Havaş otobüsü Trabzon’a gitmektedir. Rizeli, Artvinli kendi havalimanı olmasına rağmen yollarda sefalet çekmektedir. Rize-Artvin Havalimanından HAVAŞ otobüsleri yolcuları son noktaya kadar taşımalıdır. Artvin yolcularını herhangi bir durakta (Hopa Durağında) bekletmeden son durağa kadar götürmelidir.
Ayrıca buna ilaveten; Rize Artvin Havalimanını Gürcü vatandaşları da yoğun şekilde ticari ve turizm amaçlı olarak kullanmaktadır. Günlük sefer sayısı 9-10 dur. Tüm bu açıklamalar doğrultusunda; Ankara’ya Günde 1 sefer, İstanbul’a Günde 2-3 sefer, Antalya’ya Hafta da1- 2 sefer, Bursa’ya da Haftada 1-2 seferin konması gerektiğini düşünüyoruz.
Ayrıca bölgedeki diğer havalimanları arasındaki bilet fiyat farklarının minimuma çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zaman zaman uçakların doluluğu sebebiyle iki havalimanı arasında bilet fiyatlarının 1.500-2.500TL arasında farklar görülmektedir.
Ayrıca tüm bunlara ilaveten Rize-Artvin Havalimanı’nın yeni hizmete alınması nedeniyle eğitimli ve tecrübeli personellerin görevlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Yukardaki belirtiğimiz üzere uçak seferlerinin araştırılması ve bilet fiyatlarının arasındaki farkların minimuma indirilmesi ve personel konusunda gereğinin yapılmasını arz/rica ederiz.”
İlginizi Çekebilir