© Rize Tv Radyo Vitamin AŞ.

Rize'de dereye endüstriyel atığı döken firmaya idari yaptırım uygulandı

Rize’de merkeze bağlı Düzköy Köyü ile Pehlivantaşı arasındaki dere yatağına büyük miktarda endüstriyel atığı (kaplı kalsiyum karbonat tozu) döken firmaya idari yaptırım uygulandığı bildirildi.

Rize Valiliğinden yapılan açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerince olay yerinde yapılan incemeler sonrasında endüstriyel atığının (kaplı kalsiyum karbonat tozu) bölgeye yakın bir sunta fabrikası çalışanı S.D. tarafından dereye döküldüğünün belirlendiği ve atığın özellikleri üretici firma tarafından temin edilen Malzeme Bilgi Güvenlik Formu ile doğrulandığı kaydedildi.

Açıklama şöyle: Merkez İlçe Jandarma Komutanlığının ihbarı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın Alo 181 hattına gelen şikâyet üzerine İlimiz Merkez İlçesi, Düzköy Köyü yakınında yer alan köprü altında belirtilen adrese gidilerek Jandarma Komutanlığı personeli eşliğinde yapılan inceleme ve denetimde; Dere içinde paketli halde (20-30 paket) Nidaş marka Nidaşcarb Film1 25 kg’lık maddenin döküldüğü, dökülen malzemenin dere kenarında beyaz bir örtü oluşturduğu, denetim esnasında tespit edilemeyen bir miktar da ayrıca dereye ve çevreye döküldüğü, dökülen malzemenin kireç nitelikli olduğunun görüldüğü, malzemeye ve sahaya ait fotoğrafların çekildiği, S.D.’nin beyanına göre; dereye dökülen malzemenin kendisi tarafından döküldüğü, bölgeye yakın bir sunta fabrikası sahasında bulunan bu malzemenin araçla taşınıp dereye dökülerek bertaraf edildiği hususları tespit edilmiştir.

Sonuç ve Değerlendirme:

Sahaya dökülen ilgili malzemeye ait üretici firmadan (NİDAŞ) Malzeme Bilgi Güvenlik Formu istenmiş olup temin edilen forma göre malzemenin "kaplı kalsiyum karbonat tozu" olduğudur. Malzemenin kanalizasyon, toprak veya su yollarına dökülmemesi gerektiği, solunumu tahriş ettiği, ürünün suda çözündüğü, tehlikeli olarak sınıflandırılmadığı, sucul yaşama zarar verdiği ifade edilmektedir. İlgili ihbar ve Alo 181 şikayeti üzerine 25/09/2024 tarihli ve D020661 seri no’lu tutanak tutulmuş olup 2872 sayılı kanunun 8. maddesinin "Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır." kabahat fiilinin işlendiği ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. maddesinin (1) bendi "". ...Bu bendin birinci paragrafı dışında, bu Kanun ve bu Kanun uyarınca çıkarılan yönetmeliklere aykırı olarak ülkenin egemenlik alanındaki denizlere ve yargılama yetkisine tâbi olan deniz yetki alanlarına, içme ve kullanma suyu sağlama amacına yönelik olmayan sulara atık boşaltanlara, su kirliliği nedeni ile kurulması veya işletilmesi yönetmelikle izne tâbi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran, işleten veya izni iptal edilmesine rağmen kurmaya veya işletmeye devam eden veya bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik yapan veya yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınan sürede yapmayanlara 24.000 Türk Lirası (464.585 TL) idari para cezası verilir... " hükmü gereği idari yaptırım uygulanmıştır

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER