© Rize Tv Radyo Vitamin AŞ.

RTEÜ'lü Prof. Dr. Servet Karasu: İkizdere-Ovit Yoluyla İlgili Müjdeleri Bekliyoruz

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Karasu, İkizdere ile Ovit tüneli girişi arasındaki yolun yapılmaması dolayısıyla Ovit’in yetim kaldığını söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Karasu, İkizdere ile Ovit Tüneli girişi arasında bulunan yaklaşık 20 km’lik yolun yapılmaması nedeniyle Ovit Tüneli’nin işlevselliğini azalttığına vurgu yaparak İkizdere-Ovit yolunun akıbeti ile ilgili müjdeli haberleri ve çalışmalara bir an önce başlanılmasını beklediklerini kaydetti.

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Karasu, yaptığı açıklamada, ‘Hayaldi gerçek oldu’ sloganı ile 13 Mayıs 2012 de temeli atılan, 11 Kasım 2016’da ışık göründü töreni yapılan Rize-Mardin sevgi yolunun en önemli halkası Ovit Tüneli’nin 13 Haziran 2018 tarihinde hizmete açıldığı hatırlatmasında bulunarak, “Ancak herkesin bildiği, kabul ettiği üzere güzergâhın en önemli halkası Ovit Tüneli olmakla beraber devamındaki tünellerin ve bağlantılarının yapılması da en az Ovit geçişi kadar önemli. Ovit’ten sonra güzergâhın en önemli adımı olan Kırık ve Dallıkavak tünellerinde çalışmalarda zaman zaman problemler yaşansa da 2023 yılının ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. Kırık tünelinde delme çalışmaları %80 in üzerlerine çıkmış bulunuyor. Ancak Erzurum tarafındaki bu gelişmelere rağmen Rize tarafında halen daha İkizdere ile Ovit tüneli girişi arasında bulunan yaklaşık 20 km’lik yolun akıbeti ile ilgili bir açıklama yapılmış değil. Geçen seneki bütçeden sembolik bir pay ayrılan yol için bu sene ne kadar bir bütçe ayrıldığı, projelendirilmesinin yapılıp yapılmadığı ve çalışmalara ne zaman başlanılacağı hakkında herhangi bir bilgimiz bulunmamaktadır. Bu yol inşası hızla devam etmekte olan İyidere Lojistik Merkezinin en önemli tamamlayıcısı olacaktır. Dolayısıyla yolun bir an önce ağır taşıtlar tarafından kullanılacak hale getirilmesi son derece önemlidir.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun son 2 ayda hizmete açılan yolları sosyal medya hesabından paylaştığını ve 16 farklı bölgede hizmete açılan köprülerle, viyadükler, tüneller, bağlantı yolları çevre yollarının gerçekten gurur verici olduğunu ve açılan yollara gurur ile imrenerek ve de kıskanarak baktıklarını kaydeden Prof. Dr. Karasu, “Yöre halkı olarak İkizdere-Ovit yolunun akıbeti ile ilgili müjdeli haberleri ve çalışmalara bir an önce başlanılmasını bekliyoruz.” İfadesinde bulunarak, “Yolun açıldığı 2018 yılında günde ortalama 1023 adet taşıt geçerken, 2019 yılında 1052 taşıt, 2020 yılında 1078 taşıt ve 2021 yılında ise yaklaşık %20’lik bir artışla bu sayı 1222 taşıta yükselmiştir. Ağır taşıt sayıları ise 2018 yılında 60, 2019 yılında 55, 2020 yılında 47 ve 2021 yılında ise 85 taşıt olarak gerçekleşmiştir. Yolun ağır taşıtların geçişine uygun hale getirilmesi ile birlikte bu rakamlar hak ettiği değerlere ancak ulaşabilir. İkizdere sonrasının bu halde kalması durumunda bu rakamlarda her hangi bir değişiklik beklenmemelidir. Hiçbir ağır vasıtanın bu yolu tercih etmesi olası değildir. İyidere lojistik merkezi ve yolun tam anlamıyla hazır hale gelmesi ile birlikte sadece ağır vasıta sayısının günlük ortalama 500 ve daha üzerine çıkması muhtemeldir.” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER