© Rize Tv Radyo Vitamin AŞ.

TOBB Doğu Karadeniz Bölgesi Oda Borsa Müşterek Toplantısı, Rize TSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi

Toplantıda turizmden ulaşıma, yatırımlardan teşviklere kadar yapılacak çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğu Karadeniz Bölgesi Odalar ve Borsalar Müşterek Toplantısı, Rize Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen toplantıya Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Salih Zeki Murzioğlu da katıldı. Toplantıda birçok konu masaya yatırılarak, görüşe açıldı. Turizmden lojistiğe, fındıktan çaya, yatırımlardan teşviklere kadar bölgeye dair birçok konunun görüşüldüğü toplantıda ayrıca, bölgenin ve illerin talepleriyle ilgili çalışma grupları kurulması kararlaştırıldı. Toplantıya, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu'da katılım sağladı.
 
Toplantıda oda borsa başkanları bölgenin ve illerin talepleriyle ilgili çalışma grupları kurulmasını kararlaştırdı. Toplantıda oda – borsa başkanları özetle şu görüşleri dile getirdi:
“Bölge illerindeki güney çevre yolu geçişleri (Ordu örneğinde olduğu gibi) acilen yapılmalı, böylece ulaşım ve şehirleşmenin rahatlaması sağlanmalıdır. Samsun-Sarp Karayolu (Otoban), Samsun-Sarp Demiryolu projesiyle eş zamanlı yürütülmelidir. Doğu Karadeniz’i Orta Koridor’a bağlayacak hazırlıklar ivedilikle yapılmalıdır. Samsun–Sarp Karayolu’nu ve Demiryolu’nu dikey bağlantılarla güneye bağlayacak çalışmalar yapılmalıdır. Sarp Sınır Kapısı’ndan yaya ve tır geçişlerinin rahatlatılması için acil önlem alınmalıdır. Turizm, ulaşım-lojistik, çay, fındık başta olmak üzere belirlenecek alanlarda çalışma gruplarınca hazırlanacak çalışmalar değerlendirilecektir. Teşviklerin illerin ihtiyaçlarına ve gelişmişliklerine göre yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi turizmi bir bütün olarak pazarlanmalı, Hindistan, Pakistan, Kuzey Afrika gibi yeni pazarlarda bölgesel tanıtım yapılmalıdır. Konaklama tesislerinde özel sektörün girişimleriyle belli bir seviyeye gelinmiştir. Turistlerin bölgedeki konaklama gün sayısı ve turizmin çeşitliliğini artıracak çalışmaların yapılması sağlanmalıdır. Başta Samsun–Sarp Demiryolu Projesi olmak üzere toplantıda konuşulan konular kamuoyunun gündeminde tutulmalıdır. Fındık tarımında kahverengi kokarca ile daha etkin mücadele sürdürülmelidir. Fındıkta dönüm başına verilen paralar bölgesel olarak maliyetler göz önüne alınarak verilmeli ve verimi, kaliteyi artırıcı çalışmalar yapılmalıdır. Çayda kalitenin artırılması yönünde çalışmalar bir an önce etkin biçimde başlatılmalıdır. Türkiye’de her ürünün kendi başına bir kanunu olmalı, Tarım Reformu yapılmalıdır.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER