© Rize Tv Radyo Vitamin AŞ.

Zerdeci: Çay Kanunu’nun Çıkarılmaması Hükümetin Samimiyetsizliğidir

Yeniden Refah Partisi Rize İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci, çay üreticilerinin yaşadığı mağduriyetlere ve Çay Kanunu'nun geciktirilmesine tepki göstererek, "Çay Kanunu'nun çıkarılmaması hükümetin samimiyetsizliğidir." dedi.

 

Yeniden Refah Partisi Rize İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci, her yıl olduğu gibi bu yıl da çay üreticilerinin düşük fiyatlardan dolayı büyük bir mağduriyet yaşadığını belirterek, bu durumun bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.

Zerdeci, sorunun çözümü için 20 yıldır gündemde olan Çay Kanunu'nun hala çıkarılmamış olmasına tepki göstererek, bu durumun hükümetin çay üreticilerine ve bölgeye karşı ilgisizliğini gösterdiğini savundu.

"Çay stratejik bir üründür ve kanunla korunmalıdır" ifadesinde bulunan Zerdeci, Çay Kanunu'nun müstahsil haklarının korunması, ÇAYKUR’un ve bölge ekonomisinin güçlendirilmesi ve Türk çayının geleceği açısından birçok fayda sağlayacağını vurguladı. Zerdeci, hükümetin bu sorunu kolayca çözebilecekken, Çay Kanunu'nu geciktirmesini ve çıkarmamasını anlam veremediğini ifade ederek, bölge milletvekillerini ve hükümeti bu mağduriyetlerin giderilmesi için göreve davet etti.

Zerdeci, açıklamasında, yaş çay taban fiyatının beklentilerin altında kalması ve özel sektörün alım fiyatlarının düşük olması, çay üreticilerinin çok düşük fiyatlara ürünlerini satmasına yol açtığını belirterek, bu durumun bölge insanımızın en önemli geçim kaynağı olan çay gelirinde milyarlarca TL kayba neden olduğunu ve ülkemizin zor ekonomik koşullarında, dar gelirli vatandaşlarımızın birçok sıkıntıyla boğuşurken, çay üreticilerinin yaşadığı mağduriyetin bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini ve halkı daha da zor duruma düşürdüğünü kaydederek, “Bölgemizde bu yıl yoğun bir çay kampanyası yaşamaktayız. Yine her yıl olduğu gibi bu yılda müstahsil büyük bir ekonomik mağduriyetle karşı karşıya bulunmaktadır. Her yıl aynı senaryo. Bu yıl bakanlığın açıklamış olduğu yaş çay taban fiyatının beklentilerin altında olmasıyla birlikte özel sektörün çay müstahsillerini neredeyse geçen yılın fiyatına yakın fiyatlara yaş çay satın almaya zorlaması, müstahsili çok düşük bedellerle yaş çay satma mecburiyetinde bırakmıştır. Bu durum her yıl olduğu gibi bu yılda bölge insanımızın en önemli geçim kaynağı olan çay gelirinin milyarlarca TL kaybına sebebiyet vermektedir. Ülke olarak zor durumda olan dar gelirli vatandaşlarımız türlü türlü ekonomik sıkıntılarla boğuşurken bir de üstüne üstelik bölge insanımızın düşük çay fiyatıyla ilgili yaşadığı mağduriyet bölge ekonomisini çok olumsuz etkilemekte ve halkımızı zor durumda bırakmaktadır.” dedi.

Son 20 yıldır, AK Parti hükümetleri döneminde çay üreticilerinin haklarını koruyacak, çayın gelişimine ve kaliteli üretimine destek verecek bir "Çay Kanunu" çıkarmak için birçok kez siyasi parti ve STK'lar tarafından girişimlerde bulunulmuş olsa da, bu konunun hala çözüme kavuşturulamadığını ve hükümet yetkililerinin defalarca söz vermesine rağmen kanunun geciktirilmesinin bu konudaki hükümetin samimiyetsizliği gösterdiğini savunan İl Başkanı Zerdeci, “20 yıla yakın bir süredir AK Parti hükümetleri döneminde bu sorunların halledebilmesi için her yıl siyasi partiler birçok STK’lar tarafından gündem yapılan müstahsilin haklarını koruyacak, çayın gelişimine kaliteli üretimine destek verecek çay kanunun, hükümet yetkililerinin de bir çok kez söz vermelerine rağmen bir türlü çıkartılmamış olması, hükümetin bu konudaki samimiyetsizliğini göstermektedir.” diye konuştu.

Zerdeci, Çay Kanunu’nu çıkarmadığından iktidarı eleştirdiği açıklamasında, “Tarım Bakanlığı’nın çay taban fiyatını açıklaması sadece çay fiyatının belli bir bölümüne (ÇAYKUR’un fiyatına) etki etmekte ve yeterli olmamaktadır. Yaşanan bu mağduriyetlerin sebebi hükümetin çay tarımı ile ilgili gereken kanuni düzenlemeleri yapmaması ve geciktirmesinden kaynaklanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Çayın stratejik bir ürün olarak kanunla korunması gerektiğinin altını çizen İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci, Çay Kanunu ile ilgili yapılacak düzenlemelerin müstahsil haklarının korunması, ÇAYKUR'un ve bölge ekonomisinin güçlendirilmesi ve Türk çayının geleceği açısından birçok fayda sağlayacağını belirterek, hükümetin bu sorunu çözmek için kolay bir yolu varken, Çay Kanunu'nun geciktirilmesi ve çıkarılmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi..

Çay üreticilerinin sıkıntılarının her yıl artarak sürmesiyle düşük fiyatla çay satışı yapmak zorunda kalmaları ve bu sorunun yıllarca sürmesinin tek sorumlusunun hükümetin politikaları olduğunu sözlerine ekleyen İl Başkanı Zerdeci, bölge milletvekillerini ve hükümeti, bu mağduriyetlerin giderilmesi için göreve davet ettiği açıklamasında şunları kaydetti: “Çay stratejik bir üründür kanunla korunmalıdır. Yapılacak Çay Kanunu ile ilgili düzenlemelerin, müstahsil hakları, ÇAYKUR’un ve bölge ekonomisinin güçlenmesi, Türk çayının geleceği açısından birçok faydaları olacaktır. Hükümetin kolaylıkla çıkarabileceği çözümün bu kadar kolay olacağı Çay Kanunu düzenlemenin geciktirilmesi bir türlü çıkarılmamasına bir anlam veremiyoruz. Bu sorunun yıllarca sürmesinin tek sorumlusu hükumetin politikalarıdır. Bölge milletvekillerini ve hükümetin bu mağduriyetlerin giderilmesi için göreve davet ediyoruz. Acilen yarından geçi yok çay taban fiyat uygulamasını kanunlaştırarak çay fiyatının kimsenin inisiyatifine bırakmayıp, devletin açıklamış olduğu taban fiyatının altına alım yapılmasının engellenmesi ve müstahsilin mağduriyetinin giderilmesi için Çay Kanunu’nu çıkarılmasını hükümetten bekliyoruz.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER