Ardeşen ilçesinde 4. “Atmaca Güzellik, Beceri Ve Doğaya Salım Festivali” etkinliği gerçekleştirildi. Farklı renklere ve yeteneklere sahip atmacalar, jürilerin yaptığı oylamalar sonucu ödüllerini aldılar.
Haber-Fotoğraf: Ceyda Demirata
4. “Atmaca Güzellik, Beceri Ve Doğaya Salım Festivali” etkinliği; Rize’nin Ardeşen ilçesinde, Ardeşen Belediye Başkanı Avni Kahya’nın öncülüğünde Vali Erdal Ata Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Etkinliğe, Ardeşen Kaymakamı Ferhat Altay, Ardeşen Belediye Başkanı Avni Kahya olmak üzere, atmacalarına güvenerek yarışmaya dahil olan, gencinden yaşlısına atmaca tutkunları ve atmacalara karşı ilgi duyduğu için etkinliği yakından takip etmek isteyen vatandaşlar katıldı. Ardeşen stadında 4’üncüsü düzenlenen “Atmaca Güzellik, Beceri Ve Doğaya Salım Festivali”ne katılım yüksekti.
Doğu Karadeniz’in vazgeçilmez geleneklerinden biri olarak kabul gören ve babadan oğula, dededen toruna aktarılan atmaca kültürünün yaşatılması için 2020 yılından bu yana atmacacılığa karşı olan ilgi ve alakayı devam ettirmek adına Ardeşen’de her sene “Atmaca Güzellik, Beceri Ve Doğaya Salım Festivali” etkinliği gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de festivale katılım yüksekti. Jüriler etkinliğe katılan atmacaların güzelliklerine ve yeteneklerine bakarak oylama gerçekleştirdi. Jüriler teker teker karşılarına çıkan yarışmacı konumundaki atmacaları; sarı, kara, beyaz ve kızıl ırk kategorilerinde yarıştırarak en güzel atmacaları seçtiler. Aynı zamanda atmacaların sahipleri hiçbir şekilde elle müdahale etmeden sesle kendilerine doğru uçurmaya çalıştı.
İlk defa gördüm, çok güzel bir kuş türüymüş, atmacacılık çok zevkliymiş.
Filistin olaylarından dolayı üzüntüsünü dile getiren Ardeşen Kaymakamı Ferhat Altay “Bu çok güzel bir gelenek. Bu geleneğe sahip çıktığımız için ben çok mutluyum ilçe olarak. İlk defa gördüm dediğiniz gibi, çok güzel bir kuş türüymüş, çok zevkliymiş. Tabii ki ilk gördüğümüz an hayvanlara zulmediyormuş gibi bir algı oluşuyor ama benim gördüğüm kadarıyla hayvanlar hiçbir şekilde bundan zarar görmüyorlar. Böyle bir organizasyonu yapmaktan mutluyum. Belediyemize, arkadaşlarımıza ve sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Üniversiteye gidip bu bölgeye gelmemin ardından, o yıldan sonra siyasete bulaşana kadar, sürekli olarak atmacam oldu
Etkinliğin öncüsü olan ve atmacacılığa karşı geçmiş yıllarda ilgisi olduğunu aktaran Ardeşen Belediye Başkanı Avni Kahya şunları aktardı: “Üniversiteye gidip bu bölgeye gelmemin ardından, o yıldan sonra siyasete bulaşana kadar, sürekli olarak atmacam oldu. Ben çok seviyorum kuşları. Her şey üst üste geldi, tekrar ediyorum zulme nizam göstermek zalimliktir, İsrail’i lanetliyorum. Filistin’e Allah güç kuvvet versin. İnşallah buradan zaferle çıkacaklardır. Biz bunu eğlence olarak yapmıyoruz, biz bunu bir kültür olarak dedelerimizden gelen geleneklerimizi çocuklarımıza aktarmak için yaptığımız bir etkinliktir. Bunu yaşatacağız. Biz yaşatmazsak kim yaşatacak?” sözlerini dile getirdi.
Bir sonraki seneyi şimdiden özlüyoruz.
Atmacacılığa karşı tutkusu olan ve bu kültüre karşı olan sevgisini dile getiren Avni Kabaoğlu şunları aktardı: “Atmacacılık anlatılmaz yaşanır, ben 60 senedir atmacacılık yapıyorum. Her sezonda nasıl atmacacılığa başladıysam aynı hevesle, aynı duygularla bu işe tekrar başlamış oluyorum. Festival bittiği zaman da çok erken bitti diye düşünüyoruz ve çok üzülüyoruz, bir sonraki seneyi şimdiden özlüyoruz.” dedi.
Dedim ki, ‘herhalde insansız hava aracını tanıtıyorlar’
Atmaca sahiplerinin tutkusuna onların konuşmalarıyla şahit olan Ardeşen’li Fenomen Emre Yazar şaşkınlığını gizleyemeyerek o anı şu sözlerle aktardı: “Öncelikle böyle güzel bir festivale geldiğim için benim için de bir sosyal aktivite oldu. Burada bir uğraş var, atmaca sahipleri o kadar bir özen gösteriyorlar ki az önce bir konuşmaya şahit oldum. Adam anlatırken kanadı şöyle, tüyü şöyle, şöyle kalkıyor, şöyle uçuyor, dedim ki herhalde insansız hava aracını tanıtıyorlar. Atmacacılık o adamlar için gerçekten bir tutku.” dedi.
Yorum Yazın