Rize İl Sağlık Müdürlüğünce 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kutlanmaktadır. Hafta boyunca halk sağlığı konularında toplumun farkındalığını artırmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Hafta kapsamında 4 Eylül teması olarak ''Farkında Ol Taramanı Yaptır Kanseri Engelle'' sloganı ile Rize İl Müdürlüğününe ve bağlı sağlık tesislerinde önemi giderek artan kanser hastalığı ile ilgili çeşitli etkinlikler ve uygun yaş aralığındaki kişilere tarama çalışmaları yapılmaktadır.
Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında; Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve ayrıca Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (kalın bağırsak) kanserler için tarama programları yürütülmektedir.
Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi tetkiki yapılmaktadır.
Serviks kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır. Kolorektal kanser taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan testi (GGK) ile yapılmaktadır.
Kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu vurgulayan Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, “Vatandaşlarımızı kanser konusunda bilgilendirmek ve erken teşhis için yönlendirmek adına Ulusal Kanser Tarama Programımız uygulanmaktadır. Ulusal kanser tarama programı kapsamında meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal kanser için tarama faaliyetleri ücretsiz olarak yapılmaktadır.” dedi.
Aile hekimlerinin, kanser taramaları hakkında kayıtlı nüfuslarına danışmanlık yaptığını ve belirli yaş aralıklarında verilen bu hizmetler için taramaya uygun vatandaşları yönlendirdiğini belirten Tepe, “Serviks ve kolorektal kanser tarama hizmetlerini aile sağlığı merkezi koşullarında verebilirken, meme kanseri taramasına uygun kişiler içinde KETEM ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde mamografi çekimi yapılabilmekte ve yine serviks ve kolorektal kanser taramalarını bu merkezlerde yaptırabilmektedirler.” ifadelerinde bulundu.
Ayrıca Tepe, “Mamografi çekimlerimiz, aile hekimlerinin yönlendirmesi ya da vatandaşın talebi üzerine Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ve hastanelerimizde ücretsiz bir şekilde çekilebilmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorum Yazın