
Mübarek Ramazan ayının manevi atmosferi, Rize genelindeki camilerde yaşatılan mukabele geleneğiyle daha da derinleşiyor.
Cami görevlileri ve hafız öğrencilerin her gün Kur’an-ı Kerim’den bir cüz okuyarak sürdürdüğü bu gelenek, vatandaşların ilgisiyle karşılanıyor. Mukabele sırasında vatandaşlar, okunan ayetlere eşlik ediyor ya da huşu içinde dinleyerek bu anlamlı ibadete katılıyor.
Ramazan ayının vazgeçilmez bir parçası hâline gelen mukabele geleneğinin kökeni ise Hz. Peygamber ve Cebrâil’in Ramazan gecelerinde Kur’an-ı Kerim’i karşılıklı olarak okumalarına dayanıyor.
Kur’an’ın Ramazan ayında indirilmeye başlanması ve bu ayda yapılan ibadetlerin faziletli kabul edilmesi, mukabele geleneğinin asırlardır sürdürülmesinde önemli bir rol oynuyor.
Hz. Peygamber'in "Ben Kur'an'ı başkasından dinlemeyi de çok severim" hadis-i şerifi, mukabele dinlemenin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Rize’deki camilerde gerçekleşen bu anlamlı etkinlik, Ramazan ayının manevi coşkusunu artırırken, Kur’an-ı Kerim’in mesajlarını gönüllere nakşediyor.
Yorum Yazın