Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Galip Koç, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın pos cihazı ve kredi kartı ile satış zorunluluğu getirmesiyle esnafın daha da zor duruma düştüğünü belirtti.
Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Galip Koç, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın pos cihazı ve kredi kartı ile satış zorunluluğu getirmesinin Rize'deki esnafı oldukça zor durumda bıraktığını bu uygulamanın esnafın zaten kısıtlı olan gelirlerini daha da düşürdüğünü ve işlerini olumsuz etkilediğini belirtti.
Esnafın kredi kartı ile satış zorunluluğu ve düşük kar marjları gibi konularda yaşadığı zorlukları dile getiren Koç, kredi kartı ile satış zorunluluğu ile bankalara haksız kazanç sağlandığını, esnafın kar marjlarını düşürdüğünü belirterek, özellikle sigara satışlarında uygulanan düşük kar marjı ve yüksek banka kesintisinin, esnafın gelirini olumsuz etkilediğini kaydetti.
Koç, yaptığı açıklamada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in esnafı yine zora sokacak bir adım daha attığını ifade ederek, “Neymiş, pos kredi kartı ile satış zorunluluğu getirilmiş. Bankalara kazandırdığımız yetmezmiş gibi kredi kartı ile yapılan satışlar da fiyat farkı alınmayacak. Bu toptancılar için, resmi kurumlar için, faturalar için de geçerli mi acaba yoksa esnafımıza özel bir uygulama mı? Esnafımız zaten kartla satış yapıyor. Sıkıntı şu; sigara satışlarında kar marjı çok düşük %4,5 civarı, banka kesintisi % 3. Esnaf nasıl para kazanacak? Bizim itirazımız bu? Yoksa satış yapıyoruz. Aynı yasa sigara toptancıları Philip Morris kredi kartıyla satış yapmıyor, tüm Türkiye’ye sigara satıyor. Başka firma BAT firması kartla satarken %1 fark alıyor. Bunlar da bu uygulamaya dahil edilecek mi bakanım yoksa gücünüz sadece esnafa mı yetiyor?” dedi.
Artan maliyetler, rekabet, bürokratik engeller ve düşük kar marjları gibi esnafın birçok zorluğu bulunduğunu ve esnafın işlerini sürdürmelerini zorlaştırdığını kaydeden Koç, bu durumun hem esnafın hem de ülke ekonomisi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Esnafımızın bir sürü derdi varken hiçbir adım atılmazken şimdi bunun sırası mıydı? Artan maliyetler altında ezilen esnafımız işyerini nasıl açık tutacak? Toptancı esnaflarında kredi kartı ile satış yapmayanlar üzerine yüzde 1 fark alan toptancılar onlar bu kanuna dahil edilecek mi bakanım?
Bankalar esnafın emeğine ekmeğine ortak olmuş durumdayken pos faiz oranlarında neden indirime gidilmiyor? Tekel tütün ürünlerinde kâr marjı her geçen gün neden düşürülüyor? Bu ürünleri biz perakendecilere kârsız sattırılmaya çalışılıyor. Esnafın cirolarının yüzde 40’a yakını zaten tütün ürünleri. Bunu da kârsız satarsa işyeri maliyetini nasıl kazanacak, nasıl işletmesini açık tutacak?
SGK, Bağkur ödemesi, faturalar ve birçok kurum kredi kartına ödeme kabul ederken komisyonu üzerine ekliyor. Onlara da geçerli olacak mı bu uygulama? Merak ediyoruz, yoksa sadece esnafa mı cezai işlem işleyecek.” diye konuştu.
Yetkililerin esnafın sorunlarına duyarsız kaldığı ve büyük şirketlerin çıkarlarını koruduğuna vurgu yapan Koç, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Her yetkilimize talepleri, sorunları, önerilerimizi defalarca anlatıp dosyalar verdiğimiz halde hiçbir gelişme olmaması esnafı aradan çıkartma niyetinde olunduğunun açık bir göstergesidir. Elbet bir gün gerçek anlamda adaletli olan, esnafı koruyan birileri karşımıza çıkar. O zamana kadar haksızlık karşısında susmayacağız, esnafımızın yanındayız. Mahallelerimiz, esnafımız ile güzeldir.”
Yorum Yazın