4 Ayda Bir Yapılan Rize Oda-Borsa Müşterek Toplantısı Ardeşen’de Yapıldı.
Toplantıya Rize TSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize Çay Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, İlçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Yönetim kurulu üyeleri ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Kızıltan katıldı.
İlçelerin sorunlarının konuşulduğu toplantıda mevcut ekonomik durum ve Rize-Artvin Havalimanı da gündem konuları arasındaydı.
Toplantıda söz alan Çayeli TSO Başkanı Mehmet Ali Mert;
“Bilinçsiz yapılaşma çok sıkıntılar yaratıyor. Bir Uzungö’le, Ayder’e bakıyorum bir de Bolu Abant’a bakıyorum Abant’ta her şey yol üstünde Abant’a çıktığınızda sadece doğayla kalıyorsunuz. Bu muhteşem bir şey.
Bence yaylalarda konaklama olmamalı. Yayla turizmine giden insanın yürümesi lazım. Yaylalarda oteller coğrafi görüntüyü bozuyor, uymuyor. Yaylayla, yayla yolu üzerine kalan alanlar var konaklama alanları buralara yapılması lazım. Yayla turizminde konaklama yayla kıyılarına yapılmalı. Tatile giden insan inekleri görecek o doğayı görecek”dedi.Konuşmasına kur zamlarıyla devam eden Mert; “Fırın ve ekmek fiyatlarıyla ilgili müşterek bir karar almalıyız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Pazar TSO Başkanı Neşet Çakır;
“Havalimanı komisyonu kurulsun diye toplantı yaptık. Ama bu komisyon hala kurulmadı. Hep beraber tüm başkanlarımız toplanıp ulaştırma bakanımıza gidip bu konuyu mutlaka aktarmamız lazım. Vergi mükellefleri olarak bu durumu bu olayı başkasına bırakmamamız lazım. Bu bölgenin insanları olarak araya dışardan birilerinin girmesine izin vermemeliyiz. Turizm konusunda tüm ilçelerimizde bu sıkıntı var.”dedi. Müteahhit ihaleleriyle ilgili sıkıntıyı da dile getiren Çakır”Müteahhitlerin çok ciddi sıkıntıları var. Adam ihale almış demirin kilosu 6 lirayken şimdi demir olmuş 13 lira. Bunun bir an önce bi çözüme kavuşturulması lazım. Yapılan ihalelerin iptal edilip yeniden yapılması lazım.”diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Rize Çay Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan;
“Çay konusunda güzel gelişmeler var. Çay kanunu çıkartılması ile ilgili çalışmalar devam ediyor şubat ya da mart ayı gibi çalışmamızı tamamlayıp tek madde kanun olarak meclise sunacağız. 2009 yılından beri çay kanunu çıkması için uğraşıyoruz. Bu günlerde ki gelişmeler o günlerin daha ilerisi seviyeleri. Çayın değer kazanacağı günlere geliyoruz. Eğer, Çaykur özel sektöre çuval çay satışı yapmazsa seneye iyi bir sezon yaşarız. Eğer çay satışına devam edersek sıkıntı günler yaşayacağız. Çaykur eğer özel sektöre çay satmazsa özel sektörde çaya talep artar ve fiyatlar yükselir. Bu konuyu genel müdürümüzle konuştuk. Sizlerden de destek istiyorum. Neden sizlerden destek istiyorum çünkü birlik olursak bu zorluklarla çok daha iyi mücadele edebiliriz.”dedi.
Rize TSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu;
“Odamızın yürüttüğü projelere bakınca elimizdeki en önemli proje Organize Sanayi Bölgesi. Orada ciddi bir hareket var. 2.etap kamulaştırma çalışmalarımıza başladık. İstiyoruz ki burada ürettiğimiz fırsatları yine yöre halkımız kullansın ama yatırım yok.
Birine gerekli imkanları sağladık ama bir çivi bile çakmadı. İş böyle olunca bizde mecbur trabzonlu başka birisine verdik. Biz bunu HES’lerde de yaşadık. Havalimanına da aynısı olacak öyle tahmin ediyorum.
Çay kanunu konusunda da ilk defa bu kadar ilerleme kaydettik. İnşallah artık iyi bir sonuç alacağız. “dedi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Kızıltan yaptığı sunumda;
“Bana bir iktisatçı olarak Türkiyedeki ekonomik sorunu sorsalar ben ne kur derim ne işsizlik derim belirsizlik derim. Ekonomisi sağlıklı olan bir ülkenin büyüme oranları arasında bu kadar çok değişme olmaz. Bakın, bu senenin ilk çeyreği %7 büyüme, ikinci çeyreği %22, bu çok büyük bir sıçrama ve iyi bir durum değil. Türkiyenin bir çok ilçesi hakkında sağlıklı bilgilere sahip değiliz. Ülkemizde maalesef ki 2013 yılından beri kişi başına düşen milli gelir düşüyor. Türkiyede son 20 yılı göz önüne aldığımızda maalesef ki büyüme oranlarında Rize üst sıralarda yer alamıyor. 2022 yılı için kişi başına düşen milli gelir tahmini olarak 4500 dolarlara kadar düşecek gibi görünüyor. Bu ,dünyada orta sıra ülkelerinin de altında bir rakam. Rize'de ihracat ve ithalat rakamları da düşük. Bu sağlıklı bir durum değil. Bu toplantılarda geleceğe dönük olarak konulardan birinin mutlaka ihracat ithalat olması mutlaka gerekli 2016 yılından beri Rize'de ihracat miktarları hemen hemen aynı. Bunun arttırılması için yapılması gerekenler mutlaka bu toplantıların bir konusu olmalı.”dedi.
Yorum Yazın