Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Güven Aksoy, Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen programda ahilik bilincinin yaygınlaşması gerektiğini söyledi
Ahilik kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan ve bu yıl 37.'si düzenlenen Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (RESOB) tarafından bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve ahiliğin öneminin vurgulandığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı..
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Belediye Başkanı Rahmi Metin, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, Jandarma Komutanı Albay Ali Güngör, RESOB Başkanı Güven Aksoy, daire amirleri, STK temsilcileri, davetliler ve öğrencilerin katıldığı programda 'Yılın Ahisi' seçilen ayakkabı ustası Ahmet Akbulut, yılın kalfası Eren Mercan, yılın çırağı Nazım Dilsiz'e hediyeleri verildi.
"Ahilik kültürünü yaşatmak için mücadelemiz sürecek"
Törende bir konuşma yapan Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Güven Aksoy 37. Ahilik Haftasının Rize'de de coşkuyla kutlandığını belirterek, "Ahilik kültürünü esnaf sanatkârımıza ve bizden sonraki nesillere anlatmak, yaymak zorundayız. Teknolojinin çok önde olduğu bir devirde, ahilik kültüründeki bu ahlaki değerleri esnaf sanatkara taşımak tabii ki Esnaf Sanatkarlar Birliği olarak bizim görevimiz. Yaptığımız etkinliklerde öğrencilerle buluşturduğumu ahi kültürünü yaşatan ustalarımızın verdiği mesajlar çok önemliydi. Yarın meslekleri ellerine alacak olan öğrencilerimizin de ahilik kültürü ve bilinci ile mesleğe atılmalarını ve yaşamlarını sürdürmelerini umut ediyoruz. Öğrencilerimize tavsiyem yaptığınız işi ahlaklı yapın ki ilerde iyi bir esnaf, iyi bir sanatkar, iyi bir bürokrat olun. Bizimde bu yönde mücadelemiz sürecek" dedi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Kübra Mert Mahan, ahilik kültürünün ortaya çıkış serüvenini anlatarak ahiliğin ortaya çıktığı bölgelerde eğitimden, askeri faaliyetlere, ahlaki değerlerden sosyal yaşama, üretimden pazarlamaya kadar pek çok farklı alanda faaliyette bulunduğunu belirtip katılımcılara süreçleri anlattı.
"Manadan maddeye doğru geldik, geçiyoruz"
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, "Ahilğin çıkış sürecinden çok farklı bir sosyoekonomik bir yapı, hayata, dine, tabiata, yaratıcıya çok farklı açıdan bakan bir yüzyılda bunun ekonomisinde şimdi gençlerimize Ahiliği anlatabilmek, o günkü davranış kodlarının sebebini ortaya koyabilmeye çalışıyoruz. Zor bir şey. Çünkü manadan maddeye doğru geldik, geçiyoruz. Mesela ahillikte büyüklerinden önce söz başlama denir, şimdi biz sermayesi büyük olandan söz vermeye başlıyoruz. Ahilikte dünya malına tahah etme var şimdi tam aksine, daha çok kar etmek için, daha çok kazanmak için mücadele ediyoruz. Onun için farklı bir yüzyılda, farklı bir ruh halinin insanlarının yaşadığı bir davranış modelindeyiz" ifadelerini kullandı.
"21. yüzyılla ahilik dengesini kurmalıyız"
Programda konuşan Vali İhsan Selim Bayda ise, “Selçuklu, Osmanlı ve nihayetin Türkiye Cumhuriyeti'mizle bin yıldır bu topraklardayız. Bu bin yıllık hikayenin içerisinde köşe taşlarında hep esnaflarımız vardır. Ahilik müessesesi geçmişin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığının bugüne yansımış şeklidir. Bir kültürü ifade eden ahilik aynı zamanda bir davranış biçimi vaaz ederek bir araya gelişin kurallarını belirliyor. Bazı şeyler yasal olarak hukuki olabilir, üzerine normal karın ötesinde bir kar koyarsın. Yasal olur ama helal midir? İşte oradaki kriteri ahilik koyuyor, yasalar koymuyor. Buradaki hukuk, buradaki ahlak, buradaki örf koyuyor. Bir tarafta 21’inci yüzyılın bize öğretilen İktisat doktrinleri var. Bir yandan da örfümüzden geleneğimizden, kültürümüzden bize ait olan ve bizle devam etmesi gereken kültürümüz var.
Bugünü ahilik günü kutluyoruz ama bir yandan da geride nasıl bir mazi bıraktığımızı, nasıl bir geçmişin mirasçısı olduğumuzu hatırlamamız lazım. Karşımızda bizi kendi şartları içinde öğütülmeye zorlayan bir 21’inci yüzyıl iktisadi tarih doktrin bilimi ve sermaye piyasası var. Adeta kendi hemcinsini yemeye zorlayan bir vahşi kapitalizm var ama bir tarafta da bin yıldır bizi ayakta tutan inancımızdan değerlilerini alan geçmişimiz var. Bu ikisi arasındaki dengeyi kurabilmemiz lazım. Biz müessesenin mekanik kısmını bugüne taşımışız. Ama mana kısmını da bugüne taşımamız lazım. Ruh kısmını da bugüne taşımamız lazım. Öbür türlü ruhu alamayız elimizde ceset kalır. Elimizde mekanik organizasyonlar kalır. Geçmişte var olan kültürümüzü bugüne aktaramamış oluruz. Bu törenleri işte bu kültürü, bu ruhu ve bu manayı o mekanizmaya inşa etmenin vesilesi kılmak lazım” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Ahilik Komitesi tarafından Yılın Ahisi seçilen 53 yıldır ayakkabıcılık yapan Ahmet Akbulut’a Vali Baydaş tarafından Ahilik Kaftanı giydirildi. Yılın Kalfası Eren Mercan ve Yılın Çırağı Nazım Dilsiz’e Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve İl Jandarma Komutanı Albay Ali Güngör tarafından plaketleri verildi.
Ahilik Haftası dolayısıyla hazırlanan program Ahi Kavurma-Pilavının Vali İhsan Selim Baydaş ve Belediye Başkanı Rahmi Metin tarafından ikram edilmesi ile sona erdi.
Yorum Yazın