Sosyal Güvenlik Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı, anne veya babasından emekli maaşı alabilmek için Rize’de son 1,5 yıl içinde 14 çiftin anlaşmalı boşandığını tespit ederek haksız kazanca dur dediklerini kaydetti.
Sosyal Güvenlik (SGK) Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı, anne veya babasından emekli maaşı alma hakkı olan kadınların eşlerinden anlaşmalı boşanmalarıyla ilgili yapılan ihbarları titizlikle değerlendirdiklerini kaydederek, Rize’de son 1,5 yıl içinde 14 çiftin anlaşmalı boşandığını tespit ederek haksız kazanca dur dediklerini kaydetti.
SGK Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı, eşlerin anlaşmalı boşanmalarında yapılan ihbarlarda SGK denetim elemanlarına muhtarlardan ve çevresel soruşturmalarda vatandaşlardan daha çok yardımcı olmalarını talep etti.
İl Müdürü Bakırcı, anne veya babasından emekli maaşı alma hakkı olan kadınlar evliliklerine eşleri ile anlaşmalı olarak son verdiklerini kaydederek, “Resmiyette boşanan bu kadınlar babalarından veya annelerinden emekli maaşı alıyorlar. Ancak boşandıkları eşleriyle aynı evde yaşamaya devam ediyorlar. Bu sahte boşanma yolunu kullanan çok sayıda vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumunu her ay milyonlarca lira zarar etmesine neden oluyorlar. Bu konuda denetimler yapan SGK’nın yaptırımları ise çok ağır” dedi.
Bakırcı, “Bu yöntemle kişiler haksız kazanç elde ediyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak yasa gereği sigortalıların vefat etmesi halinde onların geride kalan kız çocuklarının ekonomik durumlarına destek olabilmek için kendilerine ölüm aylığı bağlıyoruz. Bunun bağlanabilmesi için kız çocuğunun evli olmaması veya evliyse boşanmış olması ya da eşinin vefatı ile bekar kalması gerekiyor. Günümüzde bu hakkı suiistimal edenler çoğaldı. Bu ölüm aylığını alabilmek için eşinden boşanıp aynı evde yaşamaya devam edenler var. Biz buna anlaşmalı boşanma adını veriyoruz.” Diye konuştu.
Anlaşmalı boşanmaların mercek altında tutulduğunu söyleyen Bakırcı, “Anlaşmalı boşanma yapanları vatandaşlarımız CİMER’e, ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ne veya SGK’nın birimlerine şikayet edebiliyorlar. Biz bu şikayetleri aldığımızda mutlaka değerlendiriyoruz. Denetmenlerimiz gerek muhtarlarla gerekse de bu kişilerin çevresindekilerle görüşüp meseleyi anlıyorlar. Boşandıkları söylenen kişileri farklı yöntemlerle de kontrol ediyoruz. Soruşturmalar kapsamında Denetim elamanlarımıza yardımcı olan vatandaşlarımıza teşekkür ederiz. Özellikle muhtarlarımızdan ve çevresel soruşturmada ifadesine başvurulan vatandaşlarımızdan bu tür ihbarları soruşturan Kurumumuz Denetim elamanlarına daha çok yardımcı olmalarını istiyoruz ” ifadelerini kullandı.
İl Müdürü Bakırcı, “SGK İl Müdürlüğü olarak kayıt dışı istihdamın önlenmesinin yanı sıra yürüttüğümüz faaliyetlerden önemli bölümünü ihbar ve şikayete bağlı anlaşmalı boşanmaların belirlenmesi oluşturuyor. Genellikle ihbar ve şikayetler yakın aile bireylerinden geliyor. Kız çocuklarına sağladığı ölüm aylığı imkanını suiistimal edenleri çok ağır bir yaptırım bekliyor. Haksız yere emekli maaşı alan bu kişilerin tespit edilmesi halinde Kurum olarak bu maaşları hemen kesiyoruz. Ardından ise son 10 yıl içerisinde ödenmiş olan tüm emekli maaşları faiziyle beraber geri istiyoruz. Bu geri isteme ise icra yoluyla yapılıyor. SGK’nın icraya verdiği bu kişilerden tahsil edilen tutar bazı durumlarda 300 Bin TL’yi bulabiliyor”dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı, hayatını kaybeden anne veya babasının maaşını alabilmek için 'anlaşmalı boşanma' yöntemi ile haksız kazanç elde edildiğini belirterek, “İlimizde son bir buçuk yıl içinde 14 çiftin anlaşmalı boşandığını denetmenlerimizce tespit ederek haksız kazanca dur dedik" dedi.
Yorum Yazın