
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısının ardından sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın ardından sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Vali Baydaş, geçtiğimiz yıl il genelindeki tüm belediyeler ve İl Özel İdaresi’nin katılımıyla “Rize Sahipsiz Hayvanlar Birliği”nin kurulduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yıl, ilimizdeki tüm belediyelerin ve İl Özel İdaremizin katılımıyla “Rize Sahipsiz Hayvanlar Birliği” adında bir Mahalli İdareler Birliği kurduk. Bu birlik, tüm belediye meclislerinde ve il genel meclisinden oy birliğiyle kabul edilerek hayata geçirildi. Ayrıca, birlik bütçesine belediyelerin bütçelerinden %1 oranında pay aktarılması yönünde de karar alındı. Sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemelerin ardından, uygulama yönetmeliğine uygun şekilde hayvanların doğal yaşam alanlarında barındırılması amacıyla yer tespiti çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda belirlenen alanlarda fiziki çalışmalar başlatıldı. İnşallah bu ay içinde bu çalışmalar tamamlandığında, öncelikle kısırlaştırma süreci hızlandırılacak, ardından hayvanlarımız bu doğal yaşam alanlarında barındırılacak” dedi.
Vali Baydaş, bu alanların, hayvanların sağlığına ve ihtiyaçlarına uygun şekilde planlandığını belirterek, “Hep birlikte yerinde inceleyerek bu çalışmaları gözlemleyeceğiz. Amacımız, sokakta bulunan sahipsiz hayvanları toplayarak kısırlaştırmak ve uygun koşullarda doğal yaşam alanlarında hayatlarına devam etmelerini sağlamak. Sahiplenmek isteyen vatandaşlarımız için de bu merkezler aracılığıyla süreç yürütülecek.
İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, sadece bu konuya özel bir valiler toplantısı düzenledi. Bu toplantı sonrasında biz de çalışmalarımıza hız verdik. İnşallah bu ay içerisinde doğal yaşam alanımız tamamlanmış olacak. Amacımız; hayvanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşamalarını sağlamak.
İkinci aşamada ise, hayvanların beslenme ihtiyacını karşılamak için şehirdeki yemek üreten yerlerden oteller, lokantalar, yurtlar, hastaneler, yemek atıkları ile fırın ve kasaplardan elde edilecek üretim atıklarının değerlendirilmesi amacıyla yem üretiminde kullanılmak üzere kompost yem makinesi temin ettik. Bu sayede yem maliyetini sıfıra indirerek kendi içinde döngüsel bir sistem oluşturacağız. Dolayısıyla kendi içinde sistem dönüşecek. İlk yerin tamamlanmasıyla hemen ikinci yerinde hemen çalışmalarına başlayacağız. Bu kapsamda, kanunun belediyelere verdiği yetki ve sorumluluk doğrultusunda, belediyelerimiz arasında kurduğumuz bu birlik sayesinde hem şehirlerimizde huzuru sağlamak hem de sahipsiz hayvanlara sağlıklı bir yaşam alanı sunmak mümkün olacak. Şu an yapacağımız ilk doğal yaşam alanı yaklaşık 20 dönüm arazi üzerine kuruluyor. Tamamlandığında sahadaki uygulamalar başlayacak ve ardından ikinci doğal yaşam alanı için çalışmalara geçeceğiz. Sonuç olarak, sahadaki tüm hayvanlarımızı kısırlaştırarak doğal yaşam alanlarında yaşamlarını sürdürebilecekleri bir sistem inşa ediyoruz” diye konuştu.
Yorum Yazın